beč – Kako smanjiti rizik od infekcije u javnom prijevozu

Zbir svih preventivnih mjera je odlučujući. Pranje ruku, poštivanje distance, nošenje FFP2 maski su vrlo učinkovita zaštita. Ako se na sve higijenske i zaštitne mjere doda intenzivnija izmjena zraka zahvaljujući ventilacijskim sistemima odnosno intenzivno provjetravanje, rizik od infekcije u javnom prijevozu se smanjuje.

Tako na primjer voz “Railjet” austrijskih željeznica (Österreichische Bundesbahnen – ÖBB) osigurava protok svježeg zraka od oko 1.700 m3 na sat. To znači da se sav zrak u vozilu mijenja 11 puta na sat, što je posebno značajno za putovanja na duže staze, dakle putovanja sa slabijom frekvencijom putnika. Rezultirajuća količina zraka u vozovima iznosi 22 m3 po osobi i to prilikom potpune popunjenosti. To su vrijednosti koje zadovoljavaju standarde postavljene od strane austrijskog ministarstva za zaštitu klime, okoliš, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od početka pandemije austrijske željeznice poduzimaju opsežne mjere za sigurnost u javnom prijevozu. U to spadaju i pojačane higijenske mjere uključujući pojačano čišćenje. Svakodnevno preko 1.000 članova higijenskog osoblja vrši čišćenje vozova, željezničkih stanica i stajališta. Od početka pandemije ÖBB svaki mjesec na nivou Austrije izvrši preko 100.000 akcija čišćenja. Sigurnosti doprinose i distribucija dezinficijensa i maski među zaposlenima, kao i dosljedno informisanje putem svih kanala. Glasovne obavijesti uz najave vožnji, informacije na ekranima, na web stranici, društvenim mrežama i aplikacijama za redove vožnji imaju efekta. Istovremeno je ÖBB unutar kompanije implementirao i strategiju prevencije koja uključuje pravovremeno prepoznavanje simptoma i testiranje svih uposlenih.

Kako bi analizirali sigurnost u javnom prijevozu prof. Hans-Peter Hutter i njegov tim razmotrili su preko 100 međunarodnih studija i naučnih članaka na ovu temu te analizirali mjere od Njemačke do Japana.