Ekolozi tvrde da bačene maske i rukavice zagađuju europske rijeke

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih europskih rijeka kojima su se znanstvenici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici.

Zaštitne maske i rukavice koje se od nedavno u velikim količinama koriste za zaštitu od koronavirusa pronađene su u sedam veliki europskih rijeka u lipnju, izjavila je glasnogovornica Fondacije Tara, upozoravajući na opasnost od zagađenja plastičnim tvarima povezanim s aktualnom zdravstvenom krizom.

“Znanstvenici partnerskih laboratorija pronašli su maske i rukavice na obalama i plažama sedam europskih rijeka prilikom uzimanja uzoraka tijekom lipnja”, izjavila je Romy Hentinger, odgovorna osoba u fondaciji za međunarodnu suradnju.

“To zabrinjava zbog daljeg toka jer možemo zaključiti da su druge već stigle u more”, objasnila je Hentinger i navela da će se zaštitne maske za jednokratnu upotrebu od finog polipropilena brzo raspasti.

Ispitivane rijeke spadaju u grupu od devet velikih europskih rijeka kojima su se znanstvenici 2019. bavili u okviru misije o mikroplastici. To su Temza, Elba, Rajna, Sena, Ebro, Rhône, Tiber, Garona i Loire.

“Još čekamo konačne rezultate znanstvenika koji još završavaju analizu tih rijeka”, nadodala je Hentinger.

Ekspedicija organizirana od svibnja do studenog 2019. godine ustanovila je prisustvo mikroplastike u 100 posto uzoraka vode, pokazujući da je ona već prisutna u rijekama i da se ne razgrađuje u moru pod utjecajem ultraljubičastih zraka i sunca kao što se mislilo, rekao je kapetan tog plovećeg laboratorija Martin Erto.