Kako sami možemo pomoći smanjenju zagađenosti zraka?

Kvaliteta zraka više je od pukog smoga i povezana je sa svime, od astme u djetinjstvu do globalnog zagrijavanja. Zatvaranje očiju pred problemom onečišćenja zraka ne samo da riskira naše zdravlje već i zdravlje planete za generacije koje dolaze.

U današnjem složenom svijetu, s opasnim hemikalijama koje se vrlo često skrivaju u mnogim proizvodima koje koristimo, e-otpadom koji puni naša odlagališta i eksponencijalnim povećanjem automobila koji sagorijevaju benzin na autocestama, ideju da možemo smanjiti zagađenje zraka nije lako zamisliti.

Kvaliteta zraka više je od pukog smoga i povezana je sa svime, od astme u djetinjstvu do globalnog zagrijavanja. Zatvaranje očiju pred problemom onečišćenja zraka ne samo da riskira naše zdravlje već i zdravlje planeta za generacije koje dolaze.
Ipak, još uvijek ima vremena za promjenu. Naučite kako možete odmah započeti sa smanjenjem zagađenja zraka i tako pomoći pri poboljšanju kvalitete zraka u vašem domu i vašoj zajednici, a to svima olakšava disanje, prenosi mixer.hr.

dakle dolazi onečišćenje zraka?

Prema Federalnoj agenciji za zaštitu okoliša (EPA) postoji 6 glavnih uzroka onečišćenja zraka. To su prizemni ozon, čestice, olovo, sumporni dioksid, azotni oksidi i ugljični monoksid. Iako je većina ljudi čula za ugljični monoksid, olovo i čestice, mogli bi se iznenaditi kada saznaju da je primarni izvor zagađenja zraka – prizemni ozon. Za razliku od prirodnog ozonskog omotača koji okružuje zemlju i pomaže u regulaciji temperature štiteći je od štetnih sunčevih zraka, prizemni se ozon javlja kada se dušikovi oksidi pomiješaju s hlapljivim organskim spojevima (VOC). Kemijska reakcija koja slijedi emitira prizemni ozon koji može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Bolesti gornjih dišnih putova poput astme, bronhitisa i emfizema povezane su s prizemnim ozonom. Gdje se događa ta kemijska reakcija? Bilo gdje pri isparavanju benzina, ispušnih plinova automobila, u velikim skladištima kemijskih sredstava i pri emisijama tvorničkih ili komunalnih postrojenja.

Smanjite upotrebu automobila

Automobili zagađuju zrak ne samo prizemnim ozonom. Za proizvodnju benzina potrebno je sagorijevanje ugljena i nafte što uzrokuje porast sumpornih dioksida, još jednog od šest vodećih uzroka onečišćenja zraka. EPA kaže kako su naftne rafinerije ključni proizvođači sumpornih dioksida, stoga – više vremena provedenog za volanom automobila znači veće zagađenje zraka. Iako možda nije moguće potpuno eliminirati upotrebu automobila, pokušajte konsolidirati poslove i obaviti više stvari odjednom kako ne biste više puta putovali na isto mjesto. Ako živite u blizini prigradske željeznice, obvežite se voziti vlakom barem jedan dan u tjednu na posao. Ili se pri kupnji novog automobila odlučite za hibrid ili električno vozilo. Hibridna vozila kombiniraju električnu energiju i gorivo kako bi postigla veću kilometražu, a mnoga proizvode gotovo nula emisija.

Sadite više biljaka

NASA je nedavno otkrila da su mnoge biljke iz kućanstva ključne za uklanjanje ugljičnog monoksida iz zraka. Djelujući poput ljudske jetre, ove uobičajene kućne biljke zapravo filtriraju štetne hemikalije i opasne spojeve iz zraka, upijajući toksine kroz sitne pore u lišću i ‘probavljajući’ zagađenje kroz stabljike, korijenje i van kroz tlo. Prirodni zračni filtri u vašem domu ili uredu mogu uvelike smanjiti količinu onečišćenja zraka u zatvorenom prostoru i pomoći u uklanjanju ponovljenih prehlada i respiratornih problema. Prema NASA-inom istraživanju, korisne sorte za čisti zrak su bambusova palma, kineski zimzelen i bilo koje drveće Dracaena.

Odlučite se za solarnu energiju

Električna energija može se činiti zelenim načinom grijanja vašeg doma, ali HOS-ovi proizvedeni u elektroenergetskim postrojenjima među najvišima su u svim oblicima proizvodnje. Azotni oksidi također su nusproizvod električnih uređaja i njihova kombinacija može dovesti do veliko povećanja prizemnog ozona. Komunalne tvrtke proizvode više sumpornih dioksida od naftnih postrojenja, a količina ostalih resursa potrebnih za pogon postrojenja čini elektroinstalacije manje od optimalnog izbora kada žele ‘napajati’ vaš dom. Današnji solarni paneli jedinstveni su i u dizajnu i u ugradnji. Dok su ploče prethodne generacije bile velike i neugledne smještene iznad vašeg krova, moderne verzije su živopisne, ugrađuju se izravno u krov i obično mogu generirati dovoljno električne energije za napajanje vašeg doma, grijanje tople vode i sl.