Luka ponovo u prirodi

Nakon dugo razmišljanja i promatranja hercegovačke prirode, uz poticaj Članova kluba Novi val, bjeloglavi sup Luka iz Blagaja je ponovno je raširio svoja krila te se slobodan i zdrav vinuo u visine.
Podsjetimo, nakon dvije godine u Blagaju je ponovno stanovao bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen u Olovu.
Adnan Đuliman predsjednik organizacije Omladinski klub Novi Val je istog dana s ekipom iz Udruženja otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj. Za njega su brinuli članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH živio prije dvije godine. Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode. Tako je danas po svim europskim direktivama, s obzirom na to da je ptica markirana u koordinaciji s ljudima iz Republike Srbije iz udruženja za zaštitu ptica grabljivica (Beograd, Srbija), ova ptica je puštena s mjesta “Kurbanište” preko puta Vrela Bune, u Blagaju.
27 aprila dobili smo poziv da dođemo u Olovo da je nađena ptica, za koju se vjeruje da je sup, a prije toga smo imali informaciju da se Luka nalazi u Olovu. Luku smo danas pustili u prirodu, trebalo mu je više od 45 minuta da poleti. Vidjeli ste šta znači jednan ovakav projekt, to je dugotrajan proces”, kaže Adnan Đuliman.

Kaže da je Luka težak 9,250 kg, te će se sada monitoring i pratiti kretanje ptice, da vide kako se snalazi u prirodi, a pozivaju i stanovništvo BiH ako ga negdje primjete da se jave. ”Mora postojati neki period adaptacije, ali vjerujemo da će Luka bezbrižno letjeti bh nebom, pa i šire, jer znamo da ptice nemaju granica”, kaže Đuliman.

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. novembra 2018. od posljedica trovanja.
Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između 8 i 9 kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo 3m, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara. Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisavaca.

 

 

 

Inače, dananji dan. 5 septembar u svijetu se obilježava kao Međunarodni dan zaštite lešinara, a Omladinski klub Novi val iz Blagaja povodom toga obilježava i 13 godina od početka projekta reintrodukcije Bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu. Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini ali i generalno u svijetu. Omladinski klub Novi Val od 2007. godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja, što je vrlo složen i kompliciran posao.